Rdeča nit recepta je lahkotnost. Ne uporabljamo bele moke, prav tako ne sladimo s sladkorjem. Ker je sladkost vseeno pomembna, je uporabljeno naravno sladilo Eritritol. Intenzivnost sladkosti je dve tretjini belega sladkorja. Povedano drugače, žlica in pol eritritola nadomesti žlico sladkorja.
Sestavine za 10 kosov pite:
OSNOVA
-
200 g mandljeve moke
-
50 g mletih lešnikov
-
50 g masla
-
1 jajce
-
40 g eritritola
Kavni preliv
-
2 dl sladke smetane
-
200 g čokolade
-
3 žlice instant kave
Kremni nadev
-
400 g sira mascarpone
-
4 dl sladke smetane
-
0,3 dl brandya
-
100 g eritritola
Priprava:
Čas priprave: 50 minut
-
Premešamo vse sestavine za osnovo.
-
Enakomerno razporedimo v model za pite premera 24 cm.
-
Pečemo 25-30 minut pri 175 °C.
-
Kavni preliv pripravimo tako, da segrejemo smetano in v njej stopimo čokolado, dodamo instant kavo in dobro premešamo.
-
Nato počakamo, da se malce ohladi.
-
Kremni nadev pripravimo tako, da v smetano raztopimo eritritol, nato pa dodamo še mascarpone in brandy. Nato dobro premešamo.
-
Osnovo za pite umaknemo iz pečice in počakamo, da se nekoliko ohladi.
-
Prelijemo jo s kavnim prelivom in počakamo, da se nekoliko ohladi.
-
Premažemo s kremnim nadevom, posipamo s kakavom v prahu in po vrhu dekoriramo z naribano čokolado.
-
Hranimo v hladilniku in postreženo ohlajeno.
Dober tek!
Priporočamo
V knjigi Seksi lahke sladice boste našli izbor 40 slastnih receptov za pripravo sladic brez dodanega sladkorja in bele moke.
Še več receptov pa najdete tudi na spletnih straneh www.SKETA.si in www.PRESNO.si.
Ljubitelje kulinaričnih televizijski oddaj bo razveselila tudi novica, da boste Sašota v kratkem lahko spremljali v oddaji MasterChef Slovenija na POP TV.