Pri načrtovanju enodnevne 368 kilometrov dolge kolesarske ture čez celo Slovenijo je bila moja največja skrb, kako poskrbeti za zadostno količino energije ves dan. Kaj jesti, na koliko ur in v kakšnih količinah?
Povezala sem se s strokovnjakom za prehrano ekstremnih športnikov, ki me je pomiril z receptom za povsem naravne in okusne energijske ploščice, ki sem jih naredila dan pred turo.
Sestavine za približno 20 energijskih ploščic:
-
3 zelo zrele banane
-
1,2 skodelice ovsenih kosmičev
-
0,5 skodelice mešanega suhega sadja Medex (jaz sem
-
uporabila Bio aronijo, Bio brusnice, Bio goji jagode in Bio inkovske jagode)
-
0,3 skodelice lanenih semen
-
0,3 skodelice bučnih semen
-
0,3 skodelice mletih orehov
-
0,3 skodelice mletih mandljev
-
Ščepec soli
-
Cimet po okusu
-
Čajna žlička ekstrakta vanilije
-
2 žlici medu
Potrebujemo še:
Pekač in peki papir
Čas prečenja:
25-30 min na 170°C
Kako pripravimo energijske ploščice, ki poskrbijo za zadostno energijo?
- Recept je nadvse preprost, saj vse sestavine med seboj premešamo v slastno mešanico energije.
- Najprej v mešalniku umešamo banane v gladko maso. Primešamo ovsene kosmiče, oreščke in suho sadje, dodamo cimet, ščepec soli in med po okusu. Sestavine dobro zmešamo v enakomerno maso in položimo na peki papir v pekač. Pečemo približno pol ure pri 170°C, da dobijo ploščice lepo zarjavelo skorjico.
- Počakamo 15 min, da se masa ohladi, nato jo razrežemo na rezine.
Mali triki:
- Oreščke in suho sadje v mešalniku sesekljajte, saj se tako mešanica lažje poveže in ploščice ne razpadejo.
- Vsako rezino posebej zavijte v aluminijasto folijo, da jih lažje prevažate na kolesu. To je praktično tudi, če ne želite izgubljati časa za ustavljanje, saj jih lahko pojeste tudi med vožnjo.
Opozorilo, malo za hec in malo zares:
Ploščice so zelo okusne, pazite, da jih ne pojete, še preden se odpravite na kolo. ;)
Pa srečno na kolesu!
Manca